Bel direct 088 - 80 10 300

Muizen in huis

 

De huismuis (Mus musculus) komt oorspronkelijk uit gebieden in Midden-Azie en Rusland, maar heeft zich in de voetstappen van de mens over de hele wereld verspreid. Na de mens is dit dan ook het meest verspreide zoogdier ter wereld.

Eetgedrag
De huismuis eet het liefst granen en noten, maar past zich zeer snel aan. Bij gebrek aan beter voedsel eten ze ook papier, zeep en lijm. Ze hebben genoeg aan 3 tot 5 gram voedsel per dag. Ze kunnen lange tijd zonder water, als ze voldoende vocht uit hun voedsel kunnen halen. Hun snelgroeiende snijtanden moeten ze bijhouden door op harde dingen zoals hout en plastic te knagen.

Grootte
Hun staart is bijna even lang als hun lichaam. En ze worden tot 10 centimeter lang als ze volgroeid zijn. Desondanks kunnen ze zich door openingen vanaf 0,5 cm heen wringen, dankzij hun flexibele skelet. Ze springen tot 30 cm en vanaf 1 meter hoog en ze kunnen verticaal klimmen.

Voortplanting
De vrouwtjes hebben een draagtijd van slechts 3 weken en werpen tot 12 jongen per keer. De zoogtijd duurt 18 tot 20 dagen. Binnen 2 maanden zijn de jongen geslachtsrijp. Ze planten zich het hele jaar door voort.

Leefgedrag
Muizen zijn erg schuw en laten zich overdag niet snel zien. Ze verschuilen zich op rustige plekken in het plafond, onder de vloer of tussen de muren. U merkt vaak aan de krassende geluiden van hun pootjes, de penetrante lucht van de urine of de donkere keuteltjes dat ze er zijn.
Muizendokter

Bel me terug

 

Naam
Tel.
Betreft
 

disclaimer | info@muizendokter.nl | copyright 2018 de Muizendokter